شرح خبر
در گفت‌وگو با فارس عنوان شد
آوارگان مسلمان میانمار در فاصله میان کشتار و مرگ تدریجی+عکس
    چهارم شهریور ١٣٩٢ ساعت ١١:٥٥      








به گزارش خبرنگار هنرهای تجسمی فارس، «روهینگیا» نام قومی از مسلمانان کشور میانمار است که اخبار کشتار وحشیانه آن‌ها از سوی دولت میانمار چندی است که دل بسیاری از مردم آزاده و مسلمان جهان را به درد آورده است. 

روهینگیائی‌ها و شرح کشتار و ظلم بی‌پایانی که بر آن‌ها می‌رود، سوژه عکس‌های «مهدی خوش‌نژاد» عکاس ایرانی و «ظفرخان» عکاس بنگلادشی شده است که این روزها در خانه عکاسان ایران به نمایش گذاشته شده است.

خوش‌نژاد در گفت‌وگو با خبرنگار هنرهای تجسمی فارس درباره انتخاب این سوژه برای عکاسی توضیح داد: عکس‌های این نمایشگاه حاصل سفری به بنگلادش برای تهیه یک فیلم مستند است که اولین نمایشگاه عکس من را نیز به دنبال داشت.

وی با اشاره به کشتار وحشیانه مسلمانان در میانمار انگیزه‌اش را رساندن صدای مظلومیت این قوم مسلمان به جهانیان عنوان کرد و گفت: گروه بسیاری از مسلمانان میانمار برای نجات جانشان به کشور بنگلادش در غرب میانمار پناه می‌برند و اکنون  حدود 300 تا 500 هزار آواره میانماری وارد بنگلادش شده‌اند و در کمپ‌هایی با کمترین امکانات زندگی، روزگار می‌گذرانند.

خوش‌نژاد با بیان این که ورود خبرنگاران به میانمار و همچنین بنگلادش با ممانعت رو به رو می‌شود گفت: میانماری‌ها به هیچ خبرنگاری اجازه ورود به کشورشان را نمی‌دهند و نزدیکترین و بهترین راه برای به تصویر کشیدن این وقایع کشور بنگلادش است.

خوش‌نژاد گفت: من به عنوان تصویربردار و عکاس همراه «مهدی عوض‌زاده» به عنوان کارگردان از سوی مرکز فرهنگی میثاق برای تهیه یک فیلم مستند از آوارگان میانماری راهی کشور بنگلادش شدیم. ما تا نقطه صفر مرزی میانمار که رودخانه «نف» است، پیش رفتیم. این رودخانه تنها مرز دو کشور بنگلادش و میانمار است و آوارگان باید از طریق این مرز آبی وارد کشور بنگلادش شوند ولی با توجه به این که بنگلادش نیز کشور فقیری است و برای پذیرفتن آوارگان از سوی سازمان‌های بین‌المللی حمایت نمی‌شود،‌ از ورود آوارگان جلوگیری می‌کند. به همین دلیل بسیاری از آنها که نه راه بازگشت به میانمار را دارند و نه اجازه ورود به بنگلادش را پیدا می‌کنند، بر اثر گرسنگی و تشنگی میان دو کشور جان خود را از دست می‌دهند و کسانی که با پذیرفتن خطرات جانی، تحت شرایط سخت از طریق شنا کردن در هنگام شب موفق به ورود غیرقانونی به بنگلادش می‌شوند، از مرگ نجات پیدا می‌کنند و زندگی نه چندان آسوده‌تر از مرگ در کمپ‌های بنگلادش در انتظارشان است.

او که توانسته به این کمپ‌ها برای تصویربرداری و عکاسی وارد شود دراین باره توضیح داد: در بنگلادش گفته می‌شود که حدود 17 تا 19 کمپ از آوارگان میانماری وجود دارد که البته تعداد کمپ‌های ثبت نشده بیشتر از اینهاست. این کمپ‌ها با مساحت اندک، جمعیت چندین هزار نفری را به خود جا می دهد و با کمترین امکانات زندگی با مشکلاتی از قبیل مشکلات بهداشتی و غذایی رو به رو هستند.

این عکاس و تصویربردار درباره حمایت سازمان‌های بین‌المللی هم گفت: کمپ‌هایی از سوی صلیب سرخ و سازمان ملل برپا شده است اما کافی نیست.

او درباره ورود غیر قانونی خود به این کمپ‌ها برای عکاسی و تصویربرداری گفت: ما توانستیم به صورت غیر قانونی وارد سه تا از این کمپ‌ها شویم و تنها یک ساعت وقت داشتیم که تصویربرداری و عکاسی کنیم.

خوش‌نژاد درباره همراهی یک عکاس بنگلادشی در این سفر هم گفت: زمانی که کار تصویربرداری را انجام می‌دادم «ظفرخان»عکاس بنگلادشی کار عکاسی را انجام می‌داد و زمانی که از تصویربرداری فارغ می‌شدم خودم عکاسی می‌کردم و عکس‌های این نمایشگاه نیز بخشی از آثار من و بخشی از آثار این عکاس بنگلادشی است.

خوش‌نژاد وضعیت زندگی در این کمپ‌ها را نیز بسیار دشوار توصیف کرد و گفت: کف این کمپ‌ها مفروش نیست و به نظر می‌رسد خانه‌هایی کیسه‌ای و پلاستیکی هستند که در هوای شرجی بنگلادش هوای گلخانه‌ای را ایجاد می‌کرد که تحمل آن‌ برای هر انسانی بسیار دشوار بود.

او سابقه اردوگاه‌های بنگلادش را بالغ بر 17 سال عنوان کرد و گفت: دولت میانمار سه دهه است که به کشتار مسلمانان میانمار می‌پردازد و این آوارگان در طول سه دهه وارد بنگلادش شده‌اند که بخشی از آن‌ها در دو دهه گذشته موفق به کسب مجوز اقامت در بنگلادش شده‌اند اما مدتی است که دیگر بنگلادش نیز پذیرای آن‌ها نیست و به آن‌ها مجوز زندگی در بنگلادش را نمی‌دهد.

خوش‌نژاد واکنش آوارگان میانماری را نسبت به ثبت تصاویرشان ناامیدانه توصیف کرد و گفت: آن‌ها می‌دانستند که عکاسی وتصویربرداری از آن‌ها هیچ دردی از آن‌ها نمی‌کاهد و مشکل آن‌ها را حل نخواهد کرد و به همین دلیل ناامیدانه ما را نگاه می کردند.

او آینده این آوارگان را نیز مبهم و نامعلوم عنوان کرد و گفت: آن‌ها  فقط برای زنده ماندن به بنگلادش پناه آورده‌اند نه زندگی کردن.

خوش‌نژاد با بیان این که کشورهای همسایه میانمار از قبیل هند و تایلند اجازه ورود میانماری‌ها را به کشورشان نمی‌دهند، بنگلادش را تنها امید این آوارگان عنوان کرد که باعث شده است به شرایط سخت زندگی در بنگلادش تن دهند.

مهدی خوش‌نژاد درباره امکان نمایش این آثار در دیگر کشورهای جهان هم گفت: به دنبال این هستم که به منظور دیده شدن این عکس‌ها و رساندن صدای مظلومیت آوارگان میانمار بتوانم در جشنواره‌های خارجی هم شرکت کنم.

مهدی خوش‌نژاد به همراه «ظفرخان» عکاس بنگلادشی، در نمایشگاه «روهینگیا؛ قوم آواره» 39 قطعه عکس رنگی در ابعاد 100 در 70 و 50 در 70 از آوارگان میانماری به نمایش گذاشته‌اند.

این عکس‌ها حاصل سفری به بنگلادش برای تهیه فیلم مستند از این آوارگان بوده است که از سوی مرکز فرهنگی میثاق به تهیه کنندگی سلیم غفوری و به کارگردانی مهدی عوض‌زاده ساخته شده است و هم‌اکنون در مرحله تدوین قرار دارد.

نمایشگاه «روهینگیا‌؛‌ قوم آواره» تا 18 شهریورماه در گالری شماره یک خانه عکاسان حوزه هنری برپاست.

منبع: فارس، کلوپ عکس ایران




کلیه حقوق این اثر متعلق به "مرکز فرهنگی میثاق" است.

اخبار
  «رستم محله» روی آنتن شبکه‌ی مستند می رود

  محسن اسلام زاده با “تنها میان طالبان ۲” دوباره میان طالبان رفت

  سختگیری جشنواره سینما حقیقت تنها برای آثار انقلابی است

  مستند «رویای روهینگیا» به جشنواره هند راه یافت

  بخش و نقد مستند «آقای دادستان» در برنامه ی به اضافه مستند

  «کدام مسجد!» در شبکه مستند | چگونه جایگاه اجتماعی مساجد احیا شود

  «عکاسی زیر آتش» روی آنتن می رود | قصه اشغال تا آزادی خرمشهر

  «عالی‌نسب» اولین برند تولیدکننده وسایل نفت سوز ایرانی

  حتی مردم سوریه از اقدامات ما مطلع نیستند

  اکران مستند "خاطرات نارنجی" در امریکا

  نقدی بر فیلم مستند «میرزا جواد» ساخته سعید فرجی

  برگزاری ۲ نشست تخصصی در روز هشتم «۱۰ روز با عکاسان»

  داستان اولین شهید عکاس را در «میرزا جواد» روایت کردم

  کانال مرکز فرهنگی میثاق در پیام رسان سروش و آی گپ

  بررسی «خاطرات نارنجی» در دهمین قسمت از فصل دوم برنامه «به اضافه مستند» + تیز

  گفتگوی دوربین.نت با سعید فرجی | فیلم


   بیشتر...