در این مراسم پس از اکران فیلم محسن اسلامزاده کارگردان این اثر با اشاره به برپایی کاروان «زائران صلح سوریه» در سال گذشته، گفت: برای این کاروان به ما سفارش داده شد تا مستندی بسازیم و در یک بررسی از شخصیتهای حاضر در این کاروان به 3 شخصیت رسیدیم که مایرید مگوایر، مادر اگنس و حجتالاسلام زائری بودند که بعد از بازگشت از سوریه بهدلیل آنکه امکان سفر به ایرلند پیش نیامد، برای توازن شخصیتها خانم مگوایر از شخصیتهای ما کنار رفت و متعاقبا جناب حجتالاسلام زائری نیز کنار گذاشته شد و ما تنها مستند را بر محوریت مادر اگنس تولید کردیم.
وی با بیان اینکه تولید این مستند 20 روز در ایران، سوریه و لبنان فیلمبرداری شد، گفت: در این کار تصمیم گرفتیم ماجرا از زبان مادر اگنس باشد؛ کسی که در سوریه زندگی میکند و اعتقاد دارد که ماجرایی که در این کشور میگذرد و بازتابی که در رسانهها دارد، دروغ است.
این مستندساز در ادامه با بیان اینکه فیلمسازی در سوریه سختتر از عراق است، گفت: این روزها بچههای مستندساز به عراق میروند و در کربلا و نجف با برخی افراد ارتباط برقرار میکنند و کار خود را جلو میبرند، اما اگر بستر کاروان نبود بهراحتی نمیشد به سوریه رفت.
وی افزود: درباره سوریه باید کار کمی انجام شود و این درحالی است که ما بین 10 تا 15 مستند درباره سوریه داریم که در این بین انتظار نمیرود که 4-3 مستند خوب از این بین دربیاید.
اسلامزاده با اشاره به برخی موانع بر سر کار مستند در سوریه تصریح کرد: میگویند احتمال ربایش و ترور وجود دارد، اما اگر قرار است موفق شویم و حرف اول را بزنیم باید هزینه داد، نمیشود کار نکرد و باید پرسید چرا کسانی مثل فعالان کانون صلح و سوریه تا به دمشق نروند متوجه امنیت آنجا نمیشوند.
این کارگردان همچنین درباره وضعیت مستندسازی در کشور گفت: تحقیق کارها خوب نیست و بچههای جدیدی که وارد شدهاند، بیشتر کیفیت تصویربرداری برایشان مهم است و این درحالی است که در یک مستند از یک تحقیق و رسیدن به تحلیل و پیدا کردن کاراکتر لازم و درام مناسب شکل میگیرد.
بنابر این گزارش در این نشست بهروز افخمی کارگردان سینمای کشور و از اعضای کاروان صلح سوریه درباره مستند «به دنبال صلح» گفت:این فیلم هنوز کامل نیست؛ چراکه گفتار متن ندارد و گنگ است و به نوعی به یک کارتپستال از سفرمان تبدیل شده است و به تماشاچی که اطلاعی از این کاروان ندارد، اطلاعات اولیه نمیدهد و با سکوت و موسیقی و صدا پیش میرود.
وی افزود: مستند برخلاف فیلم داستانی اول فیلمبرداری همراه با تحقیق است و بعد از فیلمبرداری و قبل از رفتن به اتاق تدوین به نوعی فیلمنامه شکل میگیرد، لذا نباید تدوین قبل از فیلمنامه انجام شود و درباره این فیلم به نظرم کار و نامهها ظرفیت لازم برای تبدیل شدن آن به یک فیلم خوب را دارد و جا دارد که یک متن خوب به عنوان نریشن برای این مستند فراهم آورید.
بهروز افخمی در ادامه با اشاره به سفرش به سوریه گفت: تجربه من از سفر سوریه بهت و حیرت و کنجکاوی بود. من میدانستم که بیبیسی فیلم قلابی میسازد و به یاد دارم در ماه سوم جنگ ادعا میشد در دمشق درگیری وجود دارد و کار به دمشق رسیده است، اما خبری از نماهای کلی نبود و ما فرق بین یک فیلم ساختگی و واقعی را میفهمیم.
وی با بیان اینکه این اتفاق داشت حیثیت بیبیسی را از بین میبرد، افزود: برایم این سؤال بود که چه منعفتی برای ملکه وجود دارد که بیبیسی باید حیثیتش از بین برود. این قضیه مثل از بین رفتن حیثیت بیبیسی در ماجرای دکتر کلی در جریان حمله آمریکا و انگلیس به عراق در سال 2003 بود و آنها مطمئن به دستگاه خبری خودشان تلاش میکردند چیز عیانی که وجود داشت را پنهان کنند و من قصدم از این سفر دیدن واقعیت بود.
این کارگردان سینمای ایران در بخش دیگری از این مراسم درباره چرایی ساخته نشدن مستندهایی درباره سوریه و بحرانهای منطقهای، گفت: درباره چنین مستندهایی متریال زیاد داریم که یا مالکیت آن از آن ماست و یا در اختیار عموم قرار گرفته است، اما کسی که سرچ کند و این متریال خوب را جمعآوری کند و متن خوبی را بنویسد، نداریم.
وی با بیان اینکه ما مستند را از جنس ادبیات نمیدانیم، افزود: یک بخشی از علت عدم ورود به ساخت چنین مستندهایی مسائل مالی است، اما بخش دیگر نداشتن نویسنده است که با رجوع به نویسندگان رسانهها میتوان این مشکل را برطرف کرد، لذا باید گفت مشکل اصلی تهیهکننده است.
افخمی در بخش دیگری از سخنانش درباره موفقیت جریان مستندسازی کشور، گفت: وقتی که گردش مالی مستندسازی در اختیار بخش خصوصی نیست و همه اختیار در دست دولت است، نمیتوان گفت که الان باید دخل و خرج کرد و این برعهده تلویزیون دولتی است که سرمایهگذاری کند و شیوه پیدا کردن تماشاچی نیز مهم است که میتوان از میزان مخاطب هر مستند در تلویزیون درآمدی را در اختیار مستندساز قرارداد تا کار بعدیاش را بسازد.
وی افزود: البته راه حل درست تلویزیون خصوصی است که رقابت ایجاد کند و ما در دنیا شبکههای مستند مختلفی داریم که گردش مالی خود را دارند و مستند میسازند.
منبع: خبرگزاری فارس